21 ноември, 19.00, Основна сцена  Цигуларката АННА ФУРНАДЖИЕВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

...
21 ноември, 19.00, Основна сцена  Цигуларката АННА ФУРНАДЖИЕВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА
Коментари Харесай

Варненска премиера на Бетовенова творба в Деня на християнското семейство

21 ноември, 19.00, Основна сцена

  

Цигуларката АННА ФУРНАДЖИЕВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за Симфоничния концерт с произведения от Бетовен, взаимната работа с пианиста Тодор Петров и виолончелиста Франческо Мариоци, особеностите на Тройния концерт и първото осъществяване във Варна на увертюрата „ Освещаването на дома “ в Деня на християнското семейство

``
реклама

Симфоничен концерт с произведения единствено от един композитор, освен това Бетовен, задължава...
Наистина задължава. Още повече, че следващата година ще честваме 250 години от рождението на Бетовен. Нашият концерт, особено програмиран от Маестро Мариоци, ще настрои публиката за тази забележителна годишнина. Беше ми огромна фантазия да извърша Тройния концерт за цигулка, пиано и виолончело от Бетовен и съм удовлетворена, че ще мога да го изсвиря пред варненска аудитория.

Как се събра триото?
За пръв път се събрахме за един концерт във Враца през февруари тази година и незабавно си допаднахме. При осъществяване на Бетовен би трябвало да се съблюдават класическите правила. Техническата компликация е много висока, би трябвало да я преодолеещ преди да започнеш да интерпретираш творбата и аз се надявам, че ние към този момент сме минали този най-труден стадий, с цел да се отдадем напълно на тънкостите в интерпретацията.
С пианиста Тодор Петров излизаме дружно на сцената повече от 10 години. Тодор от своя страна доста е работил с виолончелиста Франческо Мариоци и двамата имат редица концерти зад тила си. Щастлива съм, че бях поканена да изсвирвам в трио с тях. Тримата изнесохме през лятото камерен концерт в Италия, в който Франческо беше първи челист, аз - първа цигулка, Тодор - на пианото. Сега, с изключение на концерта в операта, приготвяме за ГХГ още един концерт, с друга стратегия. Надявам се нашето съдействие да продължава.

Какво по-точно ти подхожда в изпълнителския жанр на Тодор и Франческо?
Да се работи с Тодор е наслаждение. Като лекар по история на музиката, той не просто подготя съвършено осъществяването си, а подхожда проучвателен, изследва разнородни архивни материали, свързани със основаването на творбата и това доста ми оказва помощ самата аз да навляза в нейната същина. Франческо Мариоци е прелестен виолончелист, който на концерти постоянно свири на редки принадлежности и това е спомагателна причина варненските фенове на симфоничната музика да посетят нашия концерт.

Да съпреживееш Бетовен постоянно е годен мотив.
Така е, само че имаме и вест. Увертюрата „ Освещаването на дома “, която е изцяло непозната за Варна, в този момент ще прозвучи за пръв път. Неслучайно посвещаваме концерта на християнския празник на фамилията 21 ноември. Четвъртата симфония на Бетовен не е изпълнявана най-малко от 15 години тук, а Тройният концерт за цигулка, виолончело и пиано постоянно е добре да се чуе в разнообразни тълкования.

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
21 ноември, 19.00, Основна сцена
Диригент Винченцо Мариоци. Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка, Франческо Мариоци - виолончело, Тодор Петров - пиано. Програма: Увертюра оп. 124 „ Освещаването на дома “, Концерт за цигулка, виолончело и пиано и Симфония №4 в си бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен

 

Диригент Винченцо Мариоци



 

Тодор Петров - пиано



 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР